Recunoasteri

Prin acordurile oficiale cu numeroase organizatii internationale de acreditare, inclusiv European Association of Accredited Bodies (EA), International Accreditation Forum (IAF), precum și International Accreditation Forum Multilateral Recognition Agreement (IAF MLA) serviciile de certificare si inspectie acreditate de CAI - Czech Accreditation Institute sunt recunoscute in toate tarile membre acestor organizatii, cu atat mai mult in Romania si in spatiul Uniunii Europene.
Mai multe informatii referitoare la notiunea si procedura de recunoastere internationala a certificatelor emise de catre LL-C (Certification) puteti afla in cele prezentate in continuare.

Ce este IAF ?

Acreditarea este evaluarea independenta a organismelor de evaluare a conformitatii cu standardele recunoscute pentru a asigura impartialitatea si competenta lor. Prin aplicarea standardelor nationale si internationale, administratia, producatorii si consumatorii pot avea incredere in rezultatele analizelor, calibrarilor si testarilor, rapoartelor de inspectie si certificatelelor furnizate.
Organismele de acreditare sunt stabilite in multe tari, cu scopul principal de a se asigura ca organismele de evaluare a conformitatii sunt supravegheate de catre un organism cu autoritate.
Conform unor acorduri internationale, Organismele de acreditare sunt evaluate periodic, de catre personal cu aceasi competenta, cu scopul de a spori increderea in acceptarea produselor si serviciilor in afara granitelor nationale, creand astfel un cadru pentru a sprijini comertul international prin eliminarea barierelor tehnice.
Aceste acorduri internationale sunt gestionate de catre International Accreditation Forum (IAF), in domeniul sistemelor de management, produse, servicii, personal si alte programe similare de evaluare a conformitatii, precum si International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC), in domeniul laboratoarelor de analize si inspectii.

Rolul IAF

Scopul principal al IAF este dublu. In primul rand, pentru a se asigura ca Organismul de acreditare acrediteaza numai Organismele de evaluare a conformitatii care au competenta de a face munca pe care o angajeaza si nu sunt supuse la conflicte de interese. In al doilea rand scopul IAF este de a stabili acorduri de recunoastere reciproca, cunoscute sub numele de Acorduri de Recunoastere Multilaterala (MLA), intre membrii sai, pentru garantarea recunoasterii unui certificat acreditat oriunde in lume.
MLA contribuie la libertatea comertului mondial prin eliminarea barierelor tehnice. Obiectivul MLA este de a acoperi toate organismele de acreditare din toate tarile din lume, eliminand astfel nevoia ca furnizorii de produse sau servicii sa fie certificati in fiecare tara in care vand produsele sau serviciile lor. Un furnizori de produse sau servicii certificat o data va fi acceptat oriunde in lume.

Beneficiile IAF MLA

Scopul Acordului de Recunoastere Multilaterala (MLA), este de a asigura recunoasterea reciproca a Organismelor de evaluare a conformitatii acreditate intre semnatarii MLA, si, ulterior, acceptarea certificatelor acordate pe mai multe piete bazate pe o singura acreditare.

  • Pentru Administratie - IAF MLA ofera administratiilor, un cadru credibil si solid pe care sa se dezvolte si sa sporeasca acordurile comerciale internationale bilaterale si multilaterale. Obiectivul pe termen lung este acceptarea deplina a utilizarii si recunoasterii, atat de catre companiile publice cat si private, a certificatelor acreditate, indiferent de tara din care provin. In acest fel, obiectivul de ”o data acrediat este acceptat oriunde” va fi realizat.
  • Pentru Autoritatile de Reglementare - IAF MLA reprezinta o "stampila de aprobare" recunoscuta pe plan international pentru a demonstra conformitatea cu standardele si cerintele convenite. Prin urmare, riscul este redus la minimum, iar deciziile se vor baza pe certificate acreditate.
  • Pentru Companii - IAF MLA ofera companiilor o mai mare incredere in calitatea produselor si serviciilor achizitionate. Prin urmare, companiile pot alege furnizorii de oriunde, stiind ca vor primi produse si servicii care sunt conforme cu un standard recunoscut.
  • Pentru Producatori - Avand produse evaluate si certificate ca fiind conforme cu un anumit standard permite producatorilor si furnizorilor de servicii sa se distinga de furnizorii mai putin renumiti, creand astfel un avantaj competitiv. IAF MLA asigura ca standardele, specificatiile si metodele de evaluare a conformitatii sunt aceleasi, permitand unui certificat acreditat sa fie recunoscut in intreaga lume. Acest lucru reduce costurile de certificare acreditata si reduce riscul de respingere al produselor sau serviciilor de catre parteneri comerciali internationali.
  • Pentru Consumatori - Increderea consumatorilor poate fi obtinuta prin bunuri sau servicii care poarta o marca sau detin un certificat de conformitate. IAF MLA asigura astfel ca bunurile si serviciile introduse pe piata, indiferent de tara de origine, indeplinesc standardele de calitate si siguranta.

 

Despre IAF MLA

Membrii organismului de acreditare IAF sunt admisi la IAF MLA numai dupa o evaluare stricta a activitatii lor, de catre o echipa de evaluare reciproca, care se asigura ca solicitantul respecta pe deplin atat standardele internationale cat si cerintele IAF.
Odata ce un organism de acreditare este semnatar al IAF MLA este obligat sa recunoasca certificatele emise de organismele acreditate de evaluare a conformitatii ale celorlalte semnatare IAF MLA, cu domeniul de aplicare corespunzator.
Desi IAF MLA este semnat individual de catre organismele de acreditare, IAF MLA se bazeaza foarte mult pe Acordul de Recunoastere Multilaterala a celor trei grupuri de acreditare regionale: European co-operation for Accreditation (EA), Pacific Accreditation Cooperation (PAC) si InterAmerican Accreditation Cooperation (IAAC), asa incat aceste grupuri sunt cele care realizeaza cea mai mare parte a activitatii de evaluare reciproca, si nu IAF.
Grupurile regionale de acreditare sunt evaluate la fiecare patru ani de catre IAF. Calitatea de membru al IAF MLA este recunoscuta ca fiind indeplinita prin apartenenta la oricare dintre EA MLA, PAC MLA sau IAAC MLA, in domeniul de aplicare corespunzator.
IAF incurajeaza pe multi dintre membrii sai sa se alature MLA de indata ce acestia au trecut de rigurosul proces de evaluare pentru a se asigura ca programele lor de acreditare sunt la standarde internationale. Consecinta aderarii la IAF MLA este ca certificatele de evaluare a conformitatii emise in domeniul de aplicare al IAF MLA, de catre organismele de evaluare a conformitatii acreditate de catre oricare dintre membrii IAF MLA, vor fi recunoscute in cadrul programului IAF la nivel mondial.
Datele de contact ale organismelor de acreditare care sunt semnatare ale MLA sunt listate pe paginile membrilor IAF .

Membrii si semnatarii IAF MLA

Recunoasterea IAF MLA se adreseaza organismelor care conduc si administreaza programe prin care se acrediteaza organisme de certificare a sistemelor de management, produse, servicii, personal, precum si alte programe de evaluare a conformitatii.
Mai jos este prezentata lista oficiala ai membrilor IAF MLA:
Apasa aici pentru a vizualiza lista oficiala ai membrilor IAF MLA